ravna-stopala

Sprečite ravna stopala kod deteta

Ravna stopala (lat. pes planus) predstavljaju deformitet spuštanja svoda stopala i zauzimanje valgusnog položaja pri stajanju.

Opasnost od spuštanja svodova kod dece je naročito izražena u periodu od prve do druge godine života. Aktivnosti koje u tom periodu nose rizik spuštanja svodova su ustajanje, stajanje i početak hodanja. U predškolskom i školskom uzrastu, pubertetu, kada naglo rastu i dobijaju na telesnoj težini, postoji izražena mogućnost nastanka ovog deformiteta.

Tek posle treće godine dolazi do atrofije masnog jastučeta i do formiranja svoda na stopalu.

U ranom detinjstvu je normalno da deca imaju ravna stopala. Stopala i luk se formiraju u detinjstvu do treće godine, što podrazumeva da pojava ravnih stopala u ranom detinjstvu ne mora da znači da će čovek imati deformitet ravnih stopala tokom života.

 

Ravno stopalo može da bude urođeno i stečeno.

Urođeno se retko javlja i predstavlja vrlo ozbiljan deformitet, jer je posledica promenjenog položaja skočne kosti, koja zauzima vertikalan položaj.

Uzroci koji mogu dovesti do pojave ravnih stopala su nasledni, ali postoje i neki spoljašnji faktori. Od naslednih faktora, veoma je bitna genska predispozicija ljudi, a od spoljašnjih faktora mogu biti: slaba fizička aktivnost, loša ishrana, posebno gojaznost, raznorazna oboljenja na stopalima kao što su artritisi, zatim povrede nekih mišića, najčešće pri prelomu i neadekvatna obuća.

deformitet-stopala

Uobičajeni znaci i simptomi ravnih tabana mogu biti:

 • Bol u kuku
 • Nepostojanje luka stopala
 • Bol sa unutrašnje strane skočnog zgloba
 • Bol u lumbalnom delu leđa
 • Ukočenost u stopalima
 • Bol u celom stopalu
 • Bol u zadnjoj loži potkolena
 • Bol u kolenu
 • Nejednako habanje obuće sa unutrašnje strane
korekcija-ravnih-stopala

Lečenje i korekcija ravnih tabana

Metode lečenja ravnih stopala mogu biti:

 1. aktivne (upotreba vežbi kineziterapije),
 2. pasivne (upotreba ortopedskih cipela, uložaka i fizikalna terapija).

Kod pacijenata sa ravnim stopalima često se primenjuju metode kineziterapije, što podrazumeva razne vežbe koje uspešno aktiviraju tkiva mišića tetiva i ligamenata stopala.

Problemi koji mogu da nastupe kod pacijenata sa ravnim stopalima su bolovi u stopalima, potkolenicama, kolenima koji su difuzni i povećavaju se sa fizičkim aktivnostima, bolovi u leđima, kao i poremećena estetika.
Kod velikog broja pacijenata često je odsustvo bolova i funkcionalnih poremećaja, pa se potreba za lečenjem ravnih stopala dovodi u sumnju.

Kod dece sa ravnim tabanima preporučuje se da nose duboke cipele koje daju podršku skočnom zglobu pošto njihovi mišići u tom periodu nisu dovoljno razvijeni. Obuća treba da bude čvrsta i stabilna u zadnjem delu a savitljiva u prednjem delu i dovoljno komotna da omogući slobodu pokreta stopala. Ne treba im, ni u kom slučaju, obuvati cipele koje je nosilo neko drugo dete pošto su već oblikovane prema stopalu deteta koje ih je već nosilo. Svako stopalo je specifično i oblikuje cipelu na poseban način.

Sprečite na vreme ravna stopala kod deteta

Zakažite već danas pregled stručnjaka