Šta je sportska masaža

Sportska masaža je vrsta masaže u kojoj se upotrebljavaju specijalni zahvati koji imaju za cilj bržu i potpuniju pripremu sportiste za treninge, intenziviranje i produžavanje vremena samog treninga i povećanja sportske moći.

Osnovni ciljevi sportske masaže su brza i potpuna priprema sportiste za trening, intenziviranje i produžavanje vremena samog treninga i povećanje sportske moći, brže i potpunije odstranjivanje svih nepoželjnih ili štetnih posledica koje se javljaju usled pojačane fizičke aktivnosti i pripremu celog organizma ili pojedinih delova tela za podnošenje ekstremnih psihofizičkih opterećenja u takmičarskom sportu.

Masaža omogućava i brže i potpunije odstranjivanje svih nepoželjnih ili štetnih posledica zbog pojačane fizičke aktivnosti. 

BRZA I POTPUNA PRIPREMA SPORTISTA ZA TRENING

Unapredite svoju spremnost da biste uživali u sportu koji volite

Kome je namenjena

Masaža je indikovana kao neophodna kod svih sportova i svih sportista. Zato je potrebno u svim programima za treniranje pojedinih sportista ili grupa, racionalno i kontinuirano primeniti i njenu upotrebu.

Postoje četiri tipa sportske masaže:

  • Masaža tokom treninga

  • Prethodna masaža (izvodi se pre samog takmičenja)

  • Masaža za obnavljanje (izvodi se nakon takmičenja ili nakon određene etape takmičenja, cilj je potpuno obnavljanje tkivnog disanja i odstranjivanje zamora)

  • Masaža za razvijanje raznih fizičkih kvaliteta (doprinosi razvijanju brzine, izdržljivosti, elastičnosti, snage i koordinaciji pokreta)

Način primene

Fiziološko delovanje sportske masaže je slično kao i fiziološko delovanje obične masaže. I ovde se koriste klasični zahvati, ali su oni posebno modifikovani za primenu na sportistima.

Organizacija SPORTSKE masaže i uslovi za njeno praktikovanje bitno se razlikuju od klasične masaže.

Masaža sportista se mora prilagoditi specifičnim okolnostima sporta, kao i terenu (svlačionica, ring, strunjača i sl.), masirani je psihofizički sposoban i aktivan sportista. Njemu je masaža potrebna za održavanje i poboljšavanje sportske forme. Zato istu treba prilagoditi potrebama treninga, takmičenja ili priprema.